Ghiduri Utile Fundația Visul Luanei

Am găsit un animal sălbatic...ce fac?

Ghidurile utile despre animale sălbatice vă vor ajuta în cazul în care sunteți pus într-o astfel de situație. În funcție de animalul găsit, puteți alege o categorie dintre cele de mai jos.

Ghiduri rapide

păsări
mamifere
Reptile
Orfani
Orfani
ghiduri utile

Păsări

Primavara mulţi pui de pasăre cad sau zboară din cuiburi şi pot fi găsiţi la sol.

Acest lucru nu înseamnă că ei sunt bolnavi sau abandonaţi şi că trebuie neapărat să fie “salvaţi”, ci poate să însemne că sunt în procesul natural de învăţare a zborului, iar părinţii lor sunt în apropiere. În cazul unui pui de ciuf de pădure, mierla sau coţofană care are penajul parţial sau complet format şi nu prezintă probleme medicale evidente (fracturi, sângerări, aripi atârnând), cel mai bun lucru este să-l lăsaţi în pace.

Încercaţi să faceți în așa fel, încât în zonă să nu apară câini, pisici sau copii, care să împiedice părinţii puiului de pasăre să îl hrănească.
Pentru a nu compromite viața puilor ( șansele cele mai mari de supraviețuire sunt părinții ) și a nu sufoca activitatea centrelor de specialitate cu cazuri noi, vă rugăm ca înainte de a-i prelua să treceți prin acești pași simpli.
Pentru informații suplimentare puteți consulta articolul colegilor de la Societatea Ornitologică Română.
ghiduri utile

Pui de pasăre pe sol, nu se găsesc părinţii, zonă cu pisici/câini/pericol iminent:

În astfel de cazuri, trebuie să stabilim dacă pasărea este pui sau juvenil.

„Pui” sunt considerate păsările fără penaj complet, roz, care nu pot sta încă în picioare şi uneori au ochii închişi.

Puii nu trebuie lăsaţi pe sol, iar întoarcerea lor în cuib este de multe ori foarte dificilă. Dacă acesta este cazul, pasărea trebuie preluată şi adusă cât mai repede la un centru de specialitate.
„Juvenilii” au penaj complet sau aproape complet şi, în general, se deplasează cu uşurinţă pe sol. Aceste păsări sunt în procesul natural de învăţare a zborului, iar părinţii sunt în zonă, chiar dacă nu pot fi văzuţi pe moment. Localizaţi cuibul, luaţi puiul într-un prosop sau cu mănuşi, aşezaţi-l în cuib şi observaţi de la distanţă dacă apar părinţii.


Dacă vă este imposibil să urcaţi până la cuib, îl puteţi lăsa la înălţime pe o cracă. În mod normal, părinţii se vor întoarce în mai puţin de o oră să îl hrănească.
Dacă cuibul a fost dărâmat de o furtună, puteţi încerca să construiţi dumneavoastră un cuib (dintr-o cutie din plastic în care să puneţi bucăţele de hârtie) şi să îl fixaţi în copac, unde să puteţi aşeza puii.
Cel mai bine pentru aceștia este să fie lăsați în mediul natural, eventual aşezați într-un loc ferit, din apropiere.

În ambele cazuri, dacă pasărea prezintă un traumatism (în urma căderii din cuib sau a atacului altui animal) sau altă problemă medicală, aceasta trebuie preluată şi adusă la un centru de specialitate pentru îngrijiri medicale.

Dacă se decide preluarea păsării, aceasta trebuie cazată într-o cutie de carton cu găuri pe margini şi un material moale în interior. În cazul puilor, este nevoie de o sticlă (preferabil pătrată, să nu se rostogolească peste pasăre) cu apă caldă, învelită într-un prosop, pentru că aceştia nu au capacitate de termoreglare.
ATENŢIE!
A se verifica dacă pasărea găsită este drepneaua neagră (Apus apus). De aceea este foarte important să luați legătura cu un specialist, înainte să vă decideți să interveniți. În acest caz, pasărea trebuie preluată indiferent de motivul pentru care se află la sol şi trimisă către centrul de reabilitare 
"Iniţiativa Drepneaua Neagră".
Drepneaua Neagra
ghiduri utile

Pasăre/pui adus în casă de pisică:

În acest caz, indiferent de circumstanţe, pasărea trebuie să ajungă urgent la un centru de specialitate. Saliva pisicilor este purtătoare de Pasteurella spp., o bacterie patogenă, care poate ucide o pasăre mică în doar câteva ore, chiar și fără să existe răni deschise.

Pasărea are nevoie de administrarea urgentă a unui antibiotic cu spectru larg.
ghiduri utile

Cuibul/puii se află într-un loc nepotrivit

Situaţia este des întâlnită în cazul porumbeilor, pescăruşilor, vântureilor, raţelor sălbatice, dar şi al altor păsări. De multe ori, oamenii sunt deranjaţi de zgomotele produse sau de materialele fecale care rămân în urmă. Important de reţinut este că deranjarea cuibului animalelor sălbatice este ilegală, chiar dacă se află pe proprietatea privată a cuiva.

Din păcate, ca organizaţie, nu putem interveni, fără acordul proprietarului.
În cazul în care animalele se află în pericol iminent, cum ar fi cazul raţelor care îşi aşează cuibul pe bulevarde aglomerate, trebuie considerată relocarea animalelor, însă nu se va interveni fără acordul specialiștilor, întrucât acest procedeu trebuie să țină seama de o serie de factori, ca de exemplu, dacă specia respectivă se află în perioada de cuibărit.
ghiduri utile

Rândunică aruncată în repetate rânduri din cuib

Este comun pentru cuiburile cu mai mult de 4 pui (de rândunică sau de lăstun) ca unul sau mai mulţi dintre aceştia să fie aruncaţi de fraţii mai puternici. Se poate încerca întoarcerea păsării în acelaşi cuib sau într-un altul (care are mai puţin de 4 pui) şi urmărirea acesteia. Dacă situaţia se repetă, pasărea poate fi preluată şi adusă la Centru.

Important de reținut este că dieta acestora este exclusiv insectivoră (se hrănesc cu insecte). Păsările nu trebuie hrănite sau adăpate sub nicio formă (risc crescut de pneumonie ab ingestis - de aspirație).
ghiduri utile

Lebădă/pasăre de dimensiuni mari cu aripa/piciorul rupt sau altă problemă, nu o pot aduce la centru!

În acest caz, luați legătura de urgență cu un specialist. Păsările de dimeniuni mari vă pot răni cu ușurință, așadar nu vă apropiați înainte de a primi sfaturi avizate.
ghiduri utile

Mamifere

Se întâmplă tot mai des să vă întâlniți cu pui din specii de mamifere, precum arici, veverițe, pârși, vulpi sau căprioare. Dacă aceştia par sănătoşi, cel mai probabil părinţii lor şi vizuina nu sunt departe şi, dacă nu sunt în pericol iminent (şosele aglomerate, incendii), cel mai bine este să îi lăsaţi în pace şi să-i monitorizaţi de la distanţă în următoarele zile.

Am deranjat întâmplător cuibul, mama nu este prezentă

În funcție de specie, abordarea situației se va face diferit.
ariciul sălbatic
iepuri de câmp
Veveriţă roşie/pârş
Mustelide
Vulpe

Femelele de arici sălbatic părăsesc puii sau chiar îi omoară dacă se simt în pericol sau stresate, mai ales în prima perioadă a vieţii acestora.

Dacă a fost deranjat cuibul unui arici, nu atingeți animalele şi încercați să urmăriți situaţia de la distanţă timp de cel puţin 6 ore. Dacă puii au fost deja manipulaţi sau dacă situaţia are loc în condiţii meteorologice nefavorabile, se va considera preluarea puilor. Dacă vă află la mare distanţă de centru, va trebui să-i acordați primul ajutor, așa cum este indicat mai sus.

Deşi sunt animale nocturne, este comun ca femelele de arici să lase puii singuri pe timpul zilei, în situațiile când temperaturile sunt mai ridicate.

Femelele de iepure de câmp pot pleca de lângă pui până la 12 ore. De asemenea, spre deosebire de iepurii domestici, puii de iepuri de câmp se nasc complet dezvoltați și pregătiți să se descurce în cazul pierderii mamei. Dacă se descoperă un cuib, nu trebuie intervenit, mama îi va accepta și, eventual, îi va muta la loc sigur.

Situația în care este deranjat un cuib al acestor specii este tăierea arborelui în care aceștia se adăpostesc. Se sfătuiește preluarea animalelor și trimiterea către un centru specializat.

Des întâlnită situația în care unele specii aleg să își crească puii în apropierea gospodăriilor învecinate. Se va încerca prin orice mijloace convingerea persoanei de la telefon să nu intervină, pentru că puii pleacă singuri din zona cuibului la vârsta potrivită.
În afara situaţiei în care se confirmă moartea mamei, se vor urmări puii timp de câteva ore. În mod obișnuit, mama vine şi pleacă din adăpost şi este foarte posibil să fie în zonă. Odată ajunşi la vârsta potrivită (în jur de 3-4 luni), puii şi mama vor pleca singuri, într-o zonă mai ferită.

Pui găsit departe de cuib/mamă, aparent singur

Se recomandă preluarea animalului și acordarea primului ajutor. În general, în
această situație sunt animalele rătăcite după furtuni, animalele părăsite în mod
intenționat de către părinți, implicând existența unei patologii deja prezente (foarte
comun la veveriță roșie) sau animalele aparent părăsite.
Puii de liliac
Puii de arici
Puii de iepure
căprioare
Veveriţă roşie
Puii de liliac pot cădea de pe mamă în timpul zborului. În cazul acestora, se va încerca identificarea coloniei și întoarcerea puiului la cuib. Se poate încerca agățarea puiului pe un săculeț de pânză în zona în care a fost găsit, acesta folosind sunete specifice prin care poate fi auzit de mamă. Dacă metodele de reunire cu mama eșuează, animalului i se va acorda primul ajutor și va fi trimis către centru specializat.

ATENȚIE! Foarte comună este identificarea de către public a adulților din specia Pipistrellus sp. ca pui de liliac! A se verifica întotdeauna înainte de oferirea sfaturilor de orice fel.

Puii de arici sunt înțărcați la aproximativ 6 săptămâni, perioadă în care cântăresc aproximativ 200 de grame. Dacă puii sunt observați desfășurându-și comportamentul normal pe timp de noapte/seară, nu trebuie intervenit. Dacă puii sunt mai mici de 200 de grame (aproximativ cât o palmă) și par rătăciți, trebuie preluați și aduși la Centru. 
Toți aricii, indiferent de vârstă, găsiți pe timp de zi, în afara femelelor adulte care alăptează (acestea au o stare generală bună, greutate normală și evită oamenii), trebuie preluați și examinați de un medic veterinar specializat. La internare, în special în perioada de primăvară și în august, se va verifica dacă femelele de arici prezintă
lactație.

Puii de iepure de câmp pot petrece până la 12 ore singuri. În general, nu trebuie intervenit, în afara situațiilor când moartea mamei este confirmată.
În cazul căprioarelor, iezii aparent „părăsiți” pot fi descoperiți într-o stare de apatie. Aceasta este normală la căprioare și are scopul de a feri puiul de eventuali prădători. Chiar dacă animalul pare ca nu răspunde la stimuli, nu stă în picioare și nu se mișcă, nu trebuie intervenit. Zona poate fi verificată după 12-24 de ore.
Veveriță roșie își poate muta puii bolnavi în alte zone pentru a preveni infectarea celor sănătoși. Dacă un pui de veveriță este găsit singur și nu este vizibilă nicio scorbură, acesta trebuie preluat cât mai urgent pentru a primi îngrijiri medicale.

REPTILE

Situația întâlnită: “Am un șarpe în casă/beci/scara blocului!”

Șerpii din zona Bucureștiului nu sunt veninoși. Cel mai probabil este un șarpe de apă sau de casă (Natrix natirx , Natrix tessellata). Cu toate acestea, confirmarea speciei se va realiza cu ajutorul unei poze, dacă este posibil, pentru a exclude situația unui șarpe exotic pierdut/abandonat. Se va încerca liniștirea persoanei de la telefon,
asigurând-o că animalul nu este periculos și că va pleca de unul singur. Dacă viața animalului este în pericol, se va încerca deplasarea pentru preluarea acestuia.

Situația întâlnită: „Adus în casă de pisică”

Puii de orice fel aduşi în casă de pisică trebuie transportați la un centru sau cabinet veterinar pentru îngrijiri medicale, chiar dacă aceştia nu prezintă răni vizibile, din aceleaşi motive expuse la partea despre păsări. Bacteriile patogene prezente în saliva pisicilor pot provoca foarte rapid septicemie, mai ales la animalele mici.
Arici adulți
Aricii sunt din ce în ce mai întâlniți de către public în mediul urban. Dacă cineva sună pentru ca a întâlnit un arici adult seară sau noaptea, cu excepția situațiilor când este evident ca are nevoie de ajutor (traumatisme grave, letargie etc.), nu trebuie intervenit.
Dacă ariciul a fost întâlnit pe timpul zilei, se vor cere informații despre
comportamentul acestuia. Dacă starea generală este bună, animalul nu pare slab (formă de clepsidră), fuge când persoana se apropie de el, iar perioadă este de primăvară/vară, este foarte posibil să fie vorba de o femelă cu pui.
Dacă animalul a fost întâlnit ziua în oricare alte circumstanțe, se recomandă preluarea acestuia. La internare se va verifica dacă animalul prezintă lactație. Dacă ariciul prezintă dispnee (respiră cu dificultate) sau este apatic, trebuie preluat cât mai repede, fiind probabil vorba de o parazitoză pulmonară.Dacă animalul a fost găsit în luna octombrie sau mai târziu, iar greutatea corporală
este sub 600 de grame, acesta nu va fi întors în teritoriu.
Păsări „care nu zboară”
Circumstanțele sunt multiple pentru această situație. Se va întreba găsitorul dacă animalul poate sta în picioare, dacă prezintă o aripă lăsată sau sânge pe pene. Indiferent de situație, păsările regăsite în această situație necesită ajutor specializat. Se vor sfătui oamenii să NU încerce să „elibereze” o pasăre care nu poate zbura, aruncând-o în aer, existând riscul agravării leziunii inițiale. De asemenea, oamenii
vor fi rugați să nu hrănească pasărea, în special în mod forțat.
A se verifica întotdeauna dacă pasărea este o drepnea (Apus apus), în special dacă persoana o identifică fiind o rândunică, lăstun sau „pui de șoim”.
Cazarea păsării pentru perioada transportului se va face într-o cutie de carton cât mai mică de dimensiuni astfel încât, în cazul suspiciunii unor fracturi, să se evite agravarea leziunii prin agitarea în cutie.
Lilieci adulți
În perioada verii, se întâmplă frecvent ca liliecii să ajungă, accidental, izolați în locuințele oamenilor. Dacă animalul nu prezintă leziuni evidente (oase expuse, sânge etc.), iar starea de întreținere este bună (în zona flancului nu are formă de „clepsidră”/ în zona cervicală prezintă depozit de grăsime specific), acesta poate fi așezat pe scoarța unui copac din apropiere, fiind manipulat întotdeauna cu mănuși
de grădinărit sau cu un prosop.
În perioadele de toamnă târzie, iarnă sau primăvară, animalul trebuie preluat și adus la Centru, lipsa insectelor ducând la imposibilitatea animalului de a se hrăni. Nu oferim sfaturi privind hrana/îngrijirea liliecilor acasă. Risc de transmitere boli!

Situații care necesită intervenții speciale

În cazul în care suntem solicitați pentru intervenția într-o situație care implică
mamifere mari (ex. Mistreț, căprioara adultă, vulpe, vidră, urs etc.), se va redirecționa
apelul către persoană responsabilă pe ziua respectivă .
Aici se încadrează și situațiile legate de colonii de lilieci și animale blocate pe lacuri
sau în copaci.

PRELUAREA ANIMALULUI ÎN CENTRU

PRELUAREA ANIMALULUI ÎN CENTRU
În perioada COVID-19 – Animalele sunt primite în fața Centrului (la poartă), în condiții de siguranță personală (mască, mănuși) și sunt schimbate și dezinfectate mediile de transport
• Toate persoanele care se prezintă cu animale vor semna fișa de predare animalului.
• Li se va explica politica centrului de a nu acorda vizite sau trimite poze cu animalele predate și scopul final al acestora de a ajunge înapoi în mediul natural.
• De asemenea, faptul ca personalul calificat al centrului va lua deciziile medicale asupra animalelor internate.
• În cazul animalelor venite de la distanța: aceștia vor trebui să printeze, să completeze și să semneze în original fișa de predare, care va fi trimisă odată cu animalul.
• Persoanele nu vor asista la consultația animalelor, ci vor preda animalul în recepție urmând să fie examinat ulterior.
• Oamenii se pot interesa de starea animalelor internate, la telefon, dar se va explica lipsa personalului și dificultatea de a ține legătura cu salvatorii și oamenii vor fi rugați să sune cât mai rar și să nu insiste în cazul în care personalul nu poate răspunde la telefon. Timpul recomandat între apeluri: 7 zile.