Fundația Visul Luanei Voluntariat

Vreau să fiu voluntar

Câte nevoi, atâtea feluri de a ajuta.
Voluntariatul poate însemna ajutor fizic (pe teren), financiar (pentru diverse achiziții in ajutorul animalelor) dar și adaptarea unor abilități proprii la nevoile cauzei. Diversitatea voluntarilor noștri și dorința lor de a-și folosi cunoștiințele, oricare ar fi ele, ne surprind plăcut de fiecare dată.
Știm că este un efort dar sperăm că este unul care vă oferă cel puțin la fel de multă motivație ca și nouă.
VOLUNTARIAT
Informații Generale
Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice, coordonat de Fundația Visul Luanei și Asociația Wilderness Research and Conservation, a îngrijit în ultimii doi ani mai mult de 3300 de animale sălbatice, din peste 100 de specii diferite, din mai mult de 10 județe din toată țara.

Cea mai încărcată perioadă a anului este perioada puilor. Ea începe, în mare, din martie și durează până la sfârșitul lui iulie. În aceasta perioadă la Centrul nostru sunt internați o medie de 10 pacienți zilnic. Anul acesta ne așteptăm să fie și mai mulți.
O bună parte din animale sunt preluate de personalul medical al Centrului din teren de la cei care semnalează cazul sau, în cazul în care este mare distanța și pentru anumite specii (în special păsări), rugăm salvatorii care nu se pot deplasa, să le trimită prin intermediul transportului în comun (tren, autocar, microbuz), iar personalul nostru le prelua de la gări/autogări din București.

Pentru ca personalul medical al Centrului să poată să țină pasul pe viitor cu toți pacienții și să le ofere cele mai bune îngrijiri, fără a pierde acest timp extrem de prețios pe drumuri, am decis să apelăm la dumneavoastră în scopul preluării și transportului animalelor către Centrul nostru.
VOLUNTARIAT

Vreau să ajut! Ce fac?

Te înscrii prin intermediul formularului
Te instruim în cadrul Centrului de Salvare și Reabilitare al Animalelor Sălbatice
În cazul unei acțiuni de salvare vei fi contactat telefonic
VOLUNTARIAT

Reguli pentru a deveni Voluntar:

1.  Scopul salvării și reabilitării animalelor sălbatice este ÎNTOTDEAUNA eliberarea în sălbăticie. Orice altă variantă nu este acceptată și nu trebuie încurajată.
2. Motivația de a face voluntariat la Centru este exclusiv pentru a ajuta animalele din respect pentru ele. NU pentru poze, NU pentru senzații deosebite, NU pentru plăcerea proprie de a interacționa cu ele.
3. 90% din munca necesară este muncă fizică pe care o depunem cu toții indiferent de pregătire sau rang. Curățenia (cuștilor, meselor, recipientelor, cuiburilor construite etca, construirea spațiilor optime pentru anumite specii, schimbarea apei, prepararea hrănii sunt doar o parte din activitățile absolut necesare pentru asigurarea confortului și reabilitării corespunzătoare a unui animal.
4. Hrănirea și manipularea animalelor sălbatice reprezintă un proces deosebit de delicat și un privilegiu. Veți înțelege acest lucru cel mai bine după instruirea pe care o veți primi. Nu vă fie teamă să vă fie teamă. Vom aprecia întotdeauna un voluntar exagerat de grijuliu care înțelege toate riscurile decât unul exagerat de încrezător care le ignoră.
5. Bucurați-vă de timpul petrecut la Centru fără fotografii. Înțelegem că animalele sunt deosebite și simțiți că trebuie să imortalizati tot ce se întâmplă, însă acest impuls trebuie inhibat. Dacă vă luați activitatea în serios, cel mai probabil nici nu veți avea timpul necesar pentru fotografii, însă dacă este absolut necesar, întrebați înainte. Descurajăm puternic postarea fotografiilor pentru că s-a demonstrat că tind să încurajeze oamenii să țină animalele sălbatice în captivitate din motive pur personale, lucru pe care încercăm cu vehemență să-l combatem.
6. Orice inițiativă trebuie trecută prin filtrul personalului Centrului. Nu se iau decizii fără aprobarea unui membru al Centrului. Chiar dacă sunteți bine intenționați, puteți face mai mult rău decât bine. Și noi la rAndul nostru am făcut multe greșeli pe care nu trebuie să le repetați și dvs.
7. Deciziile luate în Centrul nostru sunt documentate, susținute de alte centre de specialitate și cu o vastă experiență personală în spate. Aceste decizii pot părea dure și în pripă (ex. eutanasia unor animale nereabilitabilea pentru o persoană din exterior care reacționează foarte emoțional. Dacă considerați că nu puteți să acceptați sau vă este greu acest lucru, vă recomandăm să nu vă alăturați acestui program.
8. Un comportament echilibrat, rațional este absolut necesar. Interacțiunea cu animale sălbatice este complet diferită de cea cu animale domestice. Astfel, un comportament ghidat de emoție este complet nepotrivit în acest context. Veți interacționa cu animale deosebite a căror natură trebuie să o respectați, iar vorbitul cu ele, măngăiatul, pupatul, ʼʼdrăgălășitulʼʼ sunt interzise.
9. Măsurile de igienă și protecție personală sunt obligatorii. Veți primi halat, mănuși, ochelari și mască din partea Centrului și vi se va prezenta rutina de lucru. O să fiți informați de diferite boli transmisibile și potențialul pericol la care v-ați putea expune, totuși dat fiind faptul că nu vă putem supraveghea permanent, depinde de dvs. să vă conformați.
10. Centrul vă va pune la dispoziție mai multe materiale scrise despre animale sălbatice și procesul lor de reabilitare, pe care este necesar să le parcurgeți pentru a fi corespunzător informați. De asemenea, încurajăm studiul individual și aprofundarea acestor noțiuni.
11. Fiți toleranți cu angajații Centrului. Nu de puține ori sunt suprasolicitați și obosiți. Prioritatea lor este întotdeauna bunăstarea animalelor, interacțiunea socială ocupând un loc secundar în activitatea lor. Experiența le-a adus în cale, pe lângă mii de animale, sute de oameni care și-au văzut doar interesul propriu în activitatea cu animalele dar și câțiva voluntari care ne-au rămas alături și de-al căror ajutor ne bucurăm și în prezent.
12. Chiar dacă aveți experiența anterioară cu manipularea și îngrijirea animalelor, cel puțin la început, veți fi supravegheați și va trebui să acceptați standardele de funcționare ale Centrului.
13. Respectați-vă angajamentul luat. Nu vă puteți imagina cAt de mare este ajutorul unui voluntar pe care ne bazăm. Programul și responsabilitățile angajaților se modifică în funcție de ajutorul care urmează să vină. Aici sunt incluse și orele de hrănire ale animalelor. Orice schimbare sau amAnare afectează în mod direct întreaga funcționare a Centrului. În cazul în care nu vă puteți asuma programul de cel puțin 1 zi la 2 săptămâni, nu vă alăturați acestui program.
14. Aveți obligativitatea de a semna un contract de voluntariat și confidențialitate care atestă că ați luat la cunoștință și sunteți de acord cu aceste reguli.
15. Adresa Centrului este - Str. Cheiul Dâmboviței, Popești-Leordeni, (Lângă Trend Residence; Stație STB- “Taberei”.
16. În funcție de sezon, programul de lucru începe la 10 și poate dura până la ora 20 (de multe ori mai târziu, în funcție de cazurile întâlnite).
17. Vom crea un grup WhatsApp unde vom comunica informații interne cu voluntarii.
18. Sperăm să cunoaștem și să lucrăm cu oameni care își doresc să ajute real animalele, ghidați de nevoia de face o schimbare în bine. Vom face tot ce ne stă în putere și cunoștințe pentru a crea un program de voluntariat profesionist și etic de care oamenii implicați să fie mândri și motivați că fac parte.
VOLUNTARIAT
Formularul de înscriere
Cei dornici să facă acest voluntariat vor fi întâi instruiți la Centrul nostru despre aspecte ce țin de biodiversitatea animală, evaluare primară a pacienților, protecție personală, metode de capturare, contenție și transport corespunzător în funcție de specie și problema medicală. Click pe butonul de mai jos penturu a accesa formularul online:


Formular de înscriere
Vrei mai multe informații?
Vezi ghidurile noastre!
Seria de ghiduri utile este creată pentru orice situație neașteptată în care vă întâlniți cu un animal sălbatic! Le puteți citi în secțiunea dedicată!
ghiduri utile