Fundația Visul Luanei

Am găsit un arici. Ce fac?

Ariciul european (Erinaceus concolor) este unul dintre cei mai frecvenţi pacienţi în clinica noastră, fiind un animăluț sălbatic des întalnit în București. Pot fi văzuți în grădini, în spaţiile verzi din zonele cu blocuri şi în parcuri.

Dieta este formată din insecte (cărăbuşi, omizi, diferite larve), melci şi râme, fiind suplimentată de unele fructe şi ciuperci, însă nu ezită să consume şi pui de păsări dacă îi întâlnesc la sol.

Sezonul de împerechere începe după hibernare, primăvara, însă cele mai multe gestaţii sunt înregistrate în lunile mai şi iunie, dar pot apărea şi mai târziu, chiar în luna septembrie. Gestaţia durează aproximativ 37 de zile.

Din păcate, o parte din aceşti pui de arici născuţi târziu nu supravieţuiesc hibernării. Pacienţii juvenili ajunşi la centru în această perioadă cântăresc aproximativ 200-250 de grame, o parte din aceştia suferind de răni provocate de câini, fiind mai mult activi în perioada zilei, în căutarea hranei. Aceşti pacienţi necesită îngrijirea în captivitate până la începutul primăverii, neavând timp suficient pentru acumularea depozitelor de grăsime necesare pentru hibernare.

În cazul în care întâlniţi un arici, înainte de a-l prelua, este foarte important să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

  1. Ora din zi la care găsiţi animalul este importantă. Ariciul este un animal nocturn, iar în cazul în care îşi face apariţia în timpul zilei, poate însemna că este ceva în neregulă şi are nevoie de un consult medical specializat.
  2. În cazul în care observaţi răni, urme de sânge sau sunteţi martor la atacul unui alt animal (câine, pisică) asupra ariciului, chiar dacă nu observaţi leziuni la prima vedere, preluaţi animalul şi mergeţi cu el la cel mai apropiat centru de reabilitare. Chiar dacă muşcătura este mică, pisicile şi câinii cară bacterii periculoase în cavitatea bucală şi ariciul poate suferi ulterior în urma unei infecţii. De asemenea, preluaţi animalul dacă observaţi orice simptom de natură respiratorie (strănut, tuse, secreţii nazale).
  3. Dacă găsiţi un pui de arici singur, nu are neapărat nevoie de ajutor. Dacă este suficient de mare (10-15 cm), merge fără să se clatine şi manifestă un comportament normal (caută mâncare, sapă, pufăie şi hasaie când vă apropiaţi de el), animalul trebuie lăsat în mediul lui natural.

 

Situaţia este puţin diferită toamna. Un arici care va supravieţui hibernării trebuie să cântărească minim 600 de grame la sfârşitul lunii octombrie. Dacă găsiţi un arici sub 600 de grame la sfârşitul toamnei (octombrie, noiembrie), sunaţi la cel mai apropiat centru de reabilitare pentru preluarea acestuia, unde va petrece iarna cu alţi semeni de-ai lui de vârste apropiate, urmând să fie eliberat la începutul lunii aprilie.

Dacă aţi văzut arici în zona în care locuiţi, îi puteţi ajuta pe timpul iernii lăsându-le un castron cu mâncare uscată de pisici sau chiar cu mâncare specială pentru arici.

Îngrijirea aricilor nou născuți este o procedură delicată care ar trebui facută de persone cu experiență și doar pentru scopul ca aceștia să fie eliberați în sălbăticie.
Centrele de reabilitare hrănesc puii de arici cu formule de lapte praf care sunt special create pentru a întâlni nevoile nutriționale ale speciei: conținut ridicat de proteine și grasimi, scăzut în lactoză.
Este strict interzisă administrarea laptelui de vacă! Acesta îi poate omorî.
În prima perioadă a vieții nou născuții trebuie hrăniți o dată la două ore, lărgind intervalul pe măsură ce cresc și au nevoie să fie cazați în medii controlate termic (30-34˚C).
Problemele care apar în îngrijirea aricilor sunt în principal patologiile gastrointestinale care țin de nerespectarea condițiilor de igienă și hrănire.

Autor și foto asist. vet. ©Oana Vasiliu