Fundația Visul Luanei

Am găsit o pasăre în zăpadă/ger. Ce fac?

Acest articol se adresează tuturor celor care au găsit păsări sălbatice afectate de frigul din ultima săptămână, dar şi celor care îşi doresc să le ajute pe cele din natură.

În această perioadă, numărul păsărilor internate în clinica noastră s-a triplat, ajungând la proximativ 60 de păsări. Majoritatea cazurilor au ajuns în stare foarte gravă, emaciate (foarte slăbite), epuizate, cu traumatisme în urma coliziunilor cu maşini sau cu muşcături provocate de pisici.

Speciile majoritare au fost în păsările omnivore de talie mică: sturzi cântători (Turdus philomelos), cocoşari (Turdus pilaris), mierle (Turdus merula), grauri (Sturnus vulgaris), dar şi 2 exemplare de măcăleandru (Erithacus rubecula), o pupăză (Upupa epops) şi un auşel cu capul galben (Regulus regulus).

Spre deosebire de mierle si grauri care sunt mai rezistenți fiind specii autohtone, cocoșarii si sturzii sunt migratori. Ei vin dinspre Iran si din India, migrând împreuna în grupuri mari. Odată ajunși în zona noastră aceștia sunt deja slăbiți, iar faptul că nu au găsit condițiile normale de primăvară, îi decimează.

Ele se hrănesc în mare parte cu insecte şi moluşte, astfel nu au cum să-şi procure hrana în perioadele geroase, ajungând astfel emaciate, în imposibilitatea de a zbura mai mult de 1-2 metri deasupra solului şi foarte vulnerabile la frig.

Dacă aţi găsit una dintre aceste păsări, ar trebui să consultați un specialist pentru a vă îndruma corespunzător, și în funcție de caz, să fie examinată de către un medic veterinar pentru depistarea fracturilor sau a altor patologii (fracturile la păsări se remediază în 24, maxim 48 de ore de la producere).

Dieta acestora este constituită din insecte (în captivitate recomandăm mealworms – viermii de mălai), fructe (mere, pere, struguri) şi diverse seminţe. Niciodată nu forţaţi pasărea să mănânce!!!  Aceasta va mânca singură când va fi lăsată în linişte. Nu hrăniţi niciodată păsările cu mâncare de pisici/câini, carne sau alte produse destinate consumului uman. Nu recomandăm viermii de pescuit în hrana – aceştia pot fi toxici şi nu aduc un aport nutritiv corespunzător păsării.

Cazarea și transportul. Pasărea poate fi cazată și transportată într-o cutie de carton cu găuri mici pe margini. Pentru o perioadă mai lungă aceasta poate fi ținută în cutia respectivă într-o cameră cât mai liniştită, fără contact cu oameni sau animale de companie. Nu cazaţi pasărea într-o colivie pentru papagali (se produc deteriorări ale penajului şi pasărea va fi mult mai stresată). Pe cât posibil, limitaţi contactul cu aceasta şi nu o lăsaţi liberă în casă.

Eliberarea. În cazul în care nu există probleme medicale, recomandăm ca pasărea să fie eliberată cât mai repede în zona unde a fost găsită, odată cu încălzirea vremii şi apariţia surselor de hrană. Fiecare zi în captivitate creşte riscul patologiilor cauzate de stress şi riscul habituării animalului.

În cazul în care observaţi berze în imposibilitate de zbor, adăpostindu-se în grupuri pe câmpuri sau în apropierea aşezărilor umane, recomandăm hrănirea acestora cu peste şi carne crudă, până la trecerea frigului. Aceste păsări sunt rezistente la temperaturi scăzute, însă din cauza zăpezii nu pot găsi hrană. Trebuie preluate doar păsările cu probleme medicale (fracturi, decubit prelungit etc.)

Deși nu sunt păsări, într-o situaţie similară se afla şi liliecii, al căror număr a crescut considerabil în centru în ultima perioadă. Aceştia au ieşit din hibernare în zilele calde, apoi au fost surprinşi de ger fără adăpost şi hrană.
Dacă aţi găsit un liliac, acesta trebuie să ajungă cât mai repede la centrul nostru, unde va fi hrănit, îngrijit și integrat într-o colonie. Nu îl hrăniţi şi manipulaţi-l doar cu mănuşi/prosop, acesta fiind un animal care prezintă risc de transmiter a unor boli.

Dacă doriţi să ajutaţi păsările să treacă peste această perioadă grea, improvizaţi hrănitori din caserole sau sticle de plastic, pe care să le umpleţi cu mix-uri de seminţe şi cu fructe. Păsările care vor avea o sursă de energie, vor suporta mai uşor temperaturile scăzute.

Dacă pasărea pe care aţi găsit-o necesită îngrijiri de specialitate, acesta poate fi ajutată gratuit la centrul nostru (Fundaţia Visul Luanei – Bucureşti) sau la alte centre din România precum: Milvus (Targu-Mures), ACDB (Focşani), Asociaţia Peregrinus (Bucureşti), Asociaţia Prietenii Berzelor (Sibiu).